Miquel Peidro: «A la tele el que més importa és el famós share’

Després de molts anys dedicat a escriure guions, l’alcoià Miquel Peidro comença a recollir els fruits d’aquesta labor callada amb una sèrie, ‘El secreto de Puente Viejo’, amb la que està triomfant. Aquest dijous xafarà la famosa ‘alfombra roja’ amb la ‘creme’ de la televisió espanyola als premis de la ‘Academia de la Televisión’.

LLOC DE NAIXEMENT: ALCOI. EDAT: 47 ANYS.
ESTAT CIVIL: CASAT AMB ERNES I PARE DE DOS FILLS, NEUS DE 18 ANYS I MIGUEL JOSÉ DE 13. TRAJECTÒRIA: VA GUANYAR EL PREMI ‘CIUTAT D’ALCOI’ DE TEATRE AMB ‘EL SEGREST DE SM’ ESCRITA AMB JORDI PEIDRO, AMB QUI TAMBÉ VA ESCRIURE EL GUIÓ DE ‘RUFINO’ D’OCTAVI MASIÀ.  DOS VOLTES GUANYADOR DEL CONCURS DE SAINETS I GUIONISTA A NOMBROSES TV MOVIES, SÈRIES I PROGRAMES DE TELEVISIÓ FINS ‘EL SECRETO DE PUENTE VIEJO’.

Miquel Peidro Zaragoza ha escrit pràcticament de tot en la seua vida. Malgrat començar  dret, prompte es va orientar cap a creació de guions, amb cursos de escriptura, especialitat audiovisual, a Valencia i Madrid. Guanyar el premi ‘Ciutat d’Alcoi’ de teatre junt a Jordi Peidro, li va donar una important empenta. També ells van ser autors del guió del premiat curt d’Octavi Masià, ‘Rufino’, mentre ha guanyat dos voltes en solitari el concurs de sainets festers per ‘L’univers fester’ i ‘Albemoni Gameverri’. Després, ja escriu guions per a programes de televisió, sèries, tv movies, monòlegs i, fins i tot, recentment, un musical. Tot va canviar quan un dia Aurora Guerra el va cridar per a ajudar-la a desenvolupar una idea seua que li havia aprobat Antena 3: ‘El secreto de Puente Viejo’. Així, li ha arribat, per fi, l’èxit i el reconeixement. 

– Miquel, em sembla que estas un poc nerviós perquè en un parell de dies xafaràs la ‘alfombra roja’.
– “Sí, estic molt il·lusionat i al temps nerviós. L’equip de deu guionistes que s’ocupem dels guions de ‘El secreto de Puente Viejo’ hem estat nominats per als premis Iris, els antics premis ATV, de la ‘Academia de las Artes y las Ciencias de la Televisión’ en la seua XV edició, que tindrán lloc aquest dijous al Gran Casino de Aranjuez. La recepció de convidats i photocall están previstos a les 20 hores i les càmares de La 2 retransmetran la cerimònia, que presentará Mariló Montero, amb un homenatge a la Campos”.

– Hi ha alguna xicoteta posibilitat de rebre el premi al millor guió?
– “Per a nosaltres estar nominats ja és un premi. Som una sèrie diària i això sempre ,es un gran hàndicap. A més, els rivals són sèries semanals, previstes per a ‘prime-time’, i amb molts més mitjos que la nostra, com són ‘Isabel’, la gran favorita, junt amb ‘Cuéntame cómo pasó’, les dos gran apostes de TVE, més els guions de El Intermedio del Gran Wyoming de La Sexta i una altra raresa, la sèrie de ETB ‘La conspiración’, tot i que és responsable d’ella un cineasta tan reconegut com Elías Querejeta. La sèrie té una segona nominació, en concret a millor música, i als premis ‘Fotogramas’, va estar nominada l’actriu principal, María Bouzas”.

– Això demostra que ‘El secreto de Puente Viejo’ està triomfant.
– “Més enllà dels premis o de les nominacions, el que ens importa en aquest món de la tele és el famós share. Així, després de 546 capítols, estem tenint el millor share des de que vam començar, amb un 18% tots els dies, que es diu prompte, sent un dels tres programes de més audiència a totes les cadenes a diari. Al ránking de nombre de capítols ja s’apropem a sèries mítiques, com ‘Al salir de clase, ‘Yo soy Bea’ o ‘Amar en tiempos revueltos’, que ara es diu d’altra forma a Antena 3 i per tant ha començat de zero en una nova etapa. La sèrie es va idear al juliol del 2010, es va començar a gravar al desembre i es va estrenar el 23 de febrer de 2011, fa poc vam fer dos anys, en el millor moment, el que fa que aquesta sèrie tinga molt futur”.

– Bé, Miquel però per arribar fins ací, has hagut de passar per…
– “Un muntó de sèries i programes. Primer a Canal 9, amb concursos com ‘Mira, mira’, que presentava Toni Cantó, sèries com ‘Negocis de Família’ que va arribar a 250 capítols o ‘Les Moreres’ que es va quedar en cent, les primeres dos temporades de ‘L’Alqueria Blanca’, en tv movies como ‘De colores’ o ‘Vida en familia’, per a Telemadrid ‘Bromas a parte’ o ‘Lalola’ per a Antena 3 i finalment l’actual, que produeix Boomerang”.

– En una sèrie d’aquestes grans dimensions supose que hi haurà un ampli equip darrere i al temps un funcionament prou complex.
– “La veritat és que no sabria dir-te quants formem tot l’equip. Molts. Al principi estava una altra alcoiana, Sanny Climent, en escenografia. Sí puc dir-te que som deu guionistes els quals escribim cinc guions a la setmana, que venen a ser unes 230 pàgines, en tandes de 13 setmanes o 65 capítols. Estem dividits en quatre equips, uns fan arguments, altres escaletes, l’acció sense diàlegs, altres els propis diàlegs i hi ha guionistes de plató. Aurora Guerra, que és la creadora de la idea original, i que abans havia treballat a ‘Aquí no hay quien viva’ o a la tv movie ‘Sofia’, és qui ens coordina i juntament amb Susana Prieto, José Antonio López i jo, decidim cap on va la sèrie”.

– I Alcoi té un paper destacat…
– “Sí, sempre que he pogut he portat a grups d’extres alcoians al plató ubicat a Leganés o principalment als exteriors a la Granjilla de l’Escorial, prop de San Lorenzo. Per exemple, van vindre al moment clau de la boda de Pepa i Tristán o a l’execució de Gonzalo o a les nadaletes. Ara està previst tornar a aparèixer extres alcoians al capítol que s’emetrà el 2 de maig i haurà prompte un parell de notícies vinculades amb alcoians que encara no les puc avançar”.

– La sèrie és dedicació exclusiva o tens temps per alguna cosa més?
– “Treballe en Puente Viejo quasi els set dies de la setmana tant a Alcoi i a Madrid, però estic molt content del musical ‘Un alcoià a Nova York’ amb Neus Ferri, Moisés Olcina, Inma Cortés, etc, que va anar molt bé.

Deja una respuesta