Jordi Bernàcer: “Treballar en Plácido Domingo és un autèntic plaer”

FotoPràcticament mes i mig ha passat el jove director d’orquestra alcoià Jordi Bernàcer a Los Ángeles. A la meca del cinema ha estat exercint de mà dreta d’un dels tenors i directors d’orquestra espanyols més internacionals, si no el que més, Plácido Domingo, director de l’Òpera de LA, qui va estrenar varies sessions de ‘Tosca’, una de les quals, la del 2 de juny, va tindre com a director al propi Jordi. Al mateix temps va dirigir a Plàcido a la gal·la lírica de sarsuela del divendres 7. Com a anècdota, va conversar amb part de la família Gasol resident a LA. Ara ja té preparat per a juliol dirigir al San Carlo de Nàpols el ‘Carmina Burana’, amb coreografia del xinés autor de la cerimònia d’apertura dels Jocs de Pequin.

Parlar de música, de directors de música alcoians, joves i exitosos, i d’inmediat et ve al cap Jordi Bernàcer, qui cada dia, cada mes, cada any, va incorporant més i més brillantor al seu currículum. En els últims temps ha estat a Berlín, a Los Ángeles, mes i mig, i ara té previst en juliol actuar a Nàpols.
- Tot i que l’estada a la famosa LA es perfila molt interessant, a més treballant mà a mà amb Plácido Domingo, millor anem de forma cronològica, Jordi, i explica’ns com va anar a Berlín.
-“Va ser fantàstic. Vaig tindre dos concerts, un a la localitat de Leer, a la Baixa Saxònia, i l’altre al Concert House del mateix Berlín, dirigint l’Orquestra de Cambra de la capital alemana, una de les més prestigioses del món i que curiosament ja havia dirigit temps abans a Alcoi, a un concert homenatge a Carlos Palacio, orquestat per José María Valls Satorre. Al concert van haver obres de Hayden, Stravinsky, etc, però allí es va produir l’estrena absoluta per a orquestra de cambra d’una obra del reconegut compositor anglés Howard Blake”.

- De Berlín, d’immediat viatges a Los Ángeles i et poses a treballar.
-“Sense un instant de descans. No vaig tindre temps ni de patir el famós jet-lag. L’avió arribava a les 13’30 hores i a les 16 hores ja estava dirigint al Music Center, seu de l’Òpera de la metròpolis californiana, just al costat del conegut Walt Disney Concert Hall. Plácido Domingo és el director general de l’Òpera de Los Ángeles i m’ha tingut com director convidat assistent”.

- Han sigut dos muntatges que heu presentat aquestes setmanes.
-“Cert, el primer i principal ha sigut posar en escena l’òpera ‘Tosca’ de Giacomo Puccini, amb la que es tancava la temporada. Dirigits per Plácido van actuar en els rols principals els cantants Sondra Radvanovsky (Tosca), Marco Berti (Cavaradossi) i Lado Ataneli (Scarpia), tots sota la direcció escènica del director britànic John Caird. Jo vaig compartir la preparació de l’obra en Plácido i la vaig dirigir en concret el diumenge 2. També vaig dirigir al propi tenor amb motiu de la Gal·la extraordinària que amb motiu de l’entrega del ‘Plácido Domingo Award 2013’ es va celebrar al mateix Music Center el divendres 7 primer una gal·la lírica amb una recopilació de sarsueles i després amb l’entrega del premi que va ser per a la cantant de Chicago d’origen hispà Aylin Pérez. És un premi especialment orientat cap als artistes llatins i que porta ja prop de dos dècades atorgant-se”.

-Explica’ns com és poder treballar amb el Plácido Domingo…
-“És un absolut plaer. Es tracta d’una persona amb una qualitat humana excepcional i una enorme humilitat, tot i el seu espectacular currículum. És molt fàcil de treballar amb ell. Ja havíem treballat en alguna ocasió com recentment a Bahrain. Al mateix temps que aprens molt d’un mite com ell sempre es mostra com una persona senzilla i propera”.

- Crec que en aquesta experiencia a LA vas tindre una anècdota curiosa.
-“Sí, vam tindre en una de les funcions una visita inesperada de luxe, el jugador dels Lakers, Pau Gasol, acompanyat de son pare, Agustí, i del seu germà xicotet, Adrià. Al final de l’obra van estar parlant amb l’equip i al dir-los que era d’Alcoi d’immediat van recordar la Lliga d’Estiu de la ACB, on Pau va començar, i la curiositat de que son pare havia fet la ‘mili’ en l’Aitana. Van ser molt afables. Un moment molt curiós i divertit”.

-No pares i ara ja tens altra cita important en el teu calendari.
-“Serà cap a finals de juliol des del dia 20, en concret una sèrie de cinc funcions al teatre San Carlo de Nàpols on es posarà en escena una obra tan espectacular com és la de ‘Carmine Burana’. Però sobretot és un muntatge amb coreografia del xinés Shen Wei, qui es va encarregar de fer la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Pequín”.

-A més llarg plaç, per a la pròxima temporada, també hi ha un altre projecte que està tancat.
-“Sí, per a la campanya següent dirigiré a la Orquestra Nacional, si be és cert que ja l’havia dirigida altres voltes fins ara, sempre ho havia fet en concerts extraordinaris, en aquesta ocasió serà per primera vegada dins de la temporada. Serà cap a la última setmana de novembre. Mentre tant sóc des de fa ja prou temps, prop dels deu anys ja, director assistent del Cor de la Generalitat Valenciana al Palau de les Arts i Ciències Reina Sofia, en la capital valenciana. Per cert que també dirigiré la Simfònica de Bilbao”.

-Pots donar-nos unes dades bàsiques del teu ampli i prestigiós currículum, tot i la teua joventut.
-“Em forme als conservatoris de València, on vaig estudiar flauta, musicologia i direcció de cor i direcció d’orquestra i en Viena on em vaig diplomar en direcció d’orquestra amb les màximes qualificacions estudiant amb Georg Mark, Reinhard Schwarz i Ervin Acel. He sigut assistent de mestres com George Petre, Zubin Mehta, Valery Gerguiev, sir Andrew Davis, Patrick Fournillier, etc, tenint una estreta relació amb Lorin Maazel i últimament amb Plácido Domingo”.

-Pel que fa a festivals, on has actuat i que orquestres has dirigit?
-“He dirigit concerts als Festivals de Peralada, Alacant, Poznan (Polònia), Castleton (Virginia, EEUU), Itria (Itàlia), París, San Francisco, Abu-Dhabi (Emirats Àrabs), Genova, Madrid, La Coruña, Bahrain… o a orquestres com les de Baden Baden, la Eslovaca de Bratislava, Camerata Musica Wien (Àustria), Sinfónica de Szeged y Savaria (Hongria), Filamónica de Ordea (Romania), Orquestres de Cambra de Praga i Berlín… a més de gran part de les espanyoles com l’Orquestra i Cor Nacionals, Orquestra Simfònica de RTVE i de comunitats autònomes com la valenciana, Astúries, Galícia, País Basc, Navarra, Múrcia, Tenerife, Extremadura, etc. Un currículum que espere seguir ampliant molt més”.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>